Τι είναι η αρρωστοφοβία; Το υπερβολικό άγχος για την υγεία, οι άνθρωποι που έχουν εμμονές ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια. Η υπέρμετρη ενασχόληση με την υγεία χωρίς πραγματική αιτία.

Είναι μερικές από τις βασικές ενδείξεις, ότι ένα άτομο πάσχει από αρρωστοφοβία.

Αρρωστοφοβία Αντιμετώπιση της

Αποβολή του αφόρητου άγχους για την υγεία με την βοήθεια ενός ψυχολόγου

Ένας ψυχολόγος, είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για να βοηθήσει έναν αρρωστοφοβικό άνθρωπο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ασθενή, είναι ότι νομίζει πως όλοι γύρω του, του λένε ψέμματα.

Πιστεύει συνεχώς και χωρίς πραγματική αιτία πως δεν είναι καλά στην υγεία του. Τα άτομα που πάσχουν από αρρωστοφοβία, δεν μπορούν να καταλάβουν πως όλα αυτά ανήκουν απλώς στην σφαίρα της φαντασίας τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να συζητήσει κάποιος φίλος ή συγγενής με τον ασθενή.

Ο ψυχολογικά άρρωστος με την υγεία του άνθρωπος, γίνεται συχνά αντιδραστικός ή επιθετικός. Η εμμονή του μπορεί να τον οδηγήσει στην κατάθλιψη. Στις χειρότερες περιπτώσεις μπορεί να αρρωστήσει ακόμα και σωματικά από το υπερβολικό άγχος για την υγεία του.

Αρρωστοφοβία Θεραπεία

Η θεραπεία πρέπει να επικεντρωθεί στην εξάλειψη της αιτίας που προκαλεί την αρρωστοφοβία. Το ιδανικό είναι να αποφευχθεί μία φαρμακευτική αγωγή που θα καταπολεμήσει τα συμπτώματα και όχι την αιτία που την προκάλεσε.

Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη στον ψυχολόγο, αν δεν υπάρχει πρόοδος για τον ασθενή ο ψυχίατρος είναι η αμέσως επόμενη επιλογή. Ο ειδικός γιατρός, θα επικεντρωθεί στη μείωση του άγχους του ασθενούς. Αυτό μπορεί να το πετύχει με την επιμονή και την θετική υποστήριξη που θα του παρέχει, πως είναι καλά στην υγεία του και όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις που κάνει είναι εξαιτίας κάποιας αιτίας που θα την ανακαλύψει ο ίδιος ο ψυχολόγος στην πορεία. Πρέπει να κάνει τον ασθενή να πιστέψει, πως πραγματικά φαντάζεται ότι είναι άρρωστος, ενώ δεν είναι. Πρέπει να κερδίσει πάνω απ’όλα την εμπιστοσύνη του αρρωστοφοβικού ατόμου. Επίσης μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν είναι η βιοανάδραση και η νευροανάδραση. Με αυτές τις μεθόδους, ο ασθενής βελτιώνει τον έλεγχο των λειτουργιών και των συχνοτήτων του εγκεφάλου.

Αρρωστοφοβία αίτια

Τα αίτια της αρρωστοφοβίας ή υποχονδρίασης είναι ψυχολογικά. Συνήθως η αιτία, είναι ένα μετατραυματικό γεγονός που προκάλεσε μεγάλο άγχος ή και θλίψη στο άτομο που πάσχει από αρρωστοφοβία.

Η απώλεια ενός πολύ αγαπημένου ανθρώπου, μία σοβαρή αρρώστια ενός φίλου, ένα δυστύχημα, το υπέρμετρο άγχος για τα αποτελέσματα των εξετάσεων υγείας. Είναι μόνο μερικά παραδείγματα για τα αίτια της αρρωστοφοβίας.

Στους εφήβους μπορεί να εκδηλωθεί και σε περιόδους μεγάλης έντασης και άγχους.

Σε περιόδους πανελλαδικών εξετάσεων, αναμονής αποτελεσμάτων σχολικής βαθμολογίας, bullying – σχολικού εκφοβισμού, συνέντευξη επαγγέλματος, παρατεταμένης ανεργίας, οικονομικών προβλημάτων, ερωτικής απογοήτευσης κ.α.

Η λίστα με τους λόγους που οδηγουν στην υποχονδρίαση, κοινώς στην αρρωστοφοβία είναι δεκάδες. Όλα τα αίτια όμως έχουν έναν κοινό παρανομαστή, το άγχος και την θλίψη.

”Η ψυχολογία ενός ανθρώπου είναι σαν μία αλυσίδα, το άγχος θα φέρει την στεναχώρια και αυτή με τη σειρά της θα προκαλέσει κατάθλιψη αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα”

Το ζητούμενο είναι να προλάβει ο ασθενής το άγχος, πριν την δημιουργία πιο σοβαρών ψυχικών νοσημάτων, όπως είναι η αρρωστοφοβία και η κατάθλιψη.

Αρρωστοφοβία Αντιμετώπιση με σωστή Διατροφή

Η διατροφή μπορεί να συμβάλει και αυτή σε ένα ποσοστό στην μείωση της αρρωστοφοβίας, ακολουθόντας μία ”δίαιτα” με τροφές που μειώνουν το άγχος ή αποφεύγοντας αυτές που προκαλούν στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Ένα πλούσιο πρωινό γεύμα σε φρούτα και πρωτείνη, μπορεί να τονώσει και να δυναμώσει τον οργανισμό και συνεπώς την ψυχολογία. Η αποφυγή της καφεΐνης μπορεί να μειώσει το άγχος και την νευρικότητα, συναισθήματα που συμβάλουν στην δημιουργία της αρρωστοφοβίας και της κατάθλιψης.

Εάν σας άρεσε το άρθρο, αρρωστοφοβία αντιμετώπιση της, μην ξεχάσετε να μπείτε στο forum υγείας του doctortime.gr