Ζούμε σε μία αρκετά αγροτική χώρα που κυριαρχείται από μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες από φύση και εξοχή. Κάθε χρόνο, σε όλη την επικράτεια, πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα τσίμπημα φιδιού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι και ειδικά τα παιδιά σε τέτοιες περιπτώσεις πανικοβάλλονται και δεν γνωρίζουν ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν. Η γνώση για την σωστή αντιμετώπισή του παίζει μεγάλο ρόλο. Για αυτό σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε αναλυτικά τι πρέπει ακριβώς να κάνουμε αν μας τσιμπήσει φίδι.

Η αντιμετώπιση τσιμπήματος φιδιού – Ποια είναι τα σωστά βήματα με τη σειρά – Οι Πρώτες βοήθειες

Δεν πρέπει να πανικοβληθεί το θύμα. Ειδικά αν το φίδι επιτεθεί σε παιδί. Ο πανικός θα προκαλέσει άγχος στο θύμα που δέχτηκε το δάγκωμα και κατά συνέπεια σε λάθος αποφάσεις. Εκτός ότι ο πανικός μπορεί να έχει χειρότερα αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου από το δηλητήριο. Να υποστεί ο ενήλικας ή το παιδί ψυχολογικό σοκ, αρρυθμίες στην καρδιά, ανεβασμένη πίεση, τρόμο, λιποθυμία κ.α.

Ξεπλένουμε το σημείο του δαγκώματος από φίδι με δροσερό νερό. Το δροσερό νερό θα ανακουφίσει λίγο το θύμα από τον πόνο και θα καθαρίσει επιφανειακά την πληγή.

Το μέλος του σώματος που δάγκωσε το φίδι πρέπει να παραμείνει ακίνητο μέχρι να μεταβεί το θύμα στο νοσοκομείο. Αν κινούμε το πόδι για παράδειγμα, το δηλητήριο θα προχωρήσει πιο γρήγορα και στο υπόλοιπο σώμα. Γι’αυτό αν είναι εφικτό πρέπει να μην κινηθεί για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα γίνεται. Φυσικά το θύμα κινεί το υπόλοιπο σώμα για να πάει άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Αν μπορεί να μεταφερθεί ο άνθρωπός που δέχτηκε το τσίμπημα με αυτοκίνητο είναι προτιμότερο ώστε να παραμείνει εντελώς ακίνητος κατά την μεταφορά του.

Αφαιρούμε το ρούχο στην περιοχή του τσιμπήματος ή τα κοσμήματα,(ρολόι, βραχιόλι, δαχτυλίδι). Μερικά μόλις λεπτά μετά την είσοδο των δοντιών του φιδιού στο ανθρώπινο σώμα είναι αρκετά για να πρηστεί ολόκληρη η περιοχή του σώματος που δέχτηκε την επίθεση.

Τραβάμε το δηλητήριο με μία μικρή συσκευή άντλησης δηλητηρίου. Αυτή η μέθοδος βέβαια, σύμφωνα με μελέτη βοηθάει λίγο, αφού δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου. Η μελέτη που έγινε από επιστήμονες έδειξε ότι τραβάει περίπου το 2% με 3% από τη συνολική ποσότητα δηλητηρίου που μπήκε στο ανθρώπινο σώμα.

Παυσίπονο – Πρέπει να το πάρει το θύμα για το πόνο.

Αντιβίωση – Για κάποια από τα συμπτώματα του δηλητηρίου, με τη συμβουλή του γιατρού.

Ο τηλεφωνικός αριθμός για την έκτακτη αυτή ανάγκη είναι το 166

Καλούμε το 166 για να μεταφερθεί το θύμα στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο. Αν ο άνθρωπος βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή της Ελλάδας καλούμε και το 199 για να τον απεγκλωβίσουν.

Τσίμπημα φιδιού αντιμετώπιση – Τι δεν πρέπει να κάνουμε

Δεν πρέπει να ρουφήξουμε το δηλητήριο με το στόμα, δεν αποδίδει αυτή η παλιά τεχνική η οποία θεωρείται ξεπερασμένη. Δεν συνιστάται και από θέματα υγιεινής και μετάδοσης ασθενειών, που μπορεί να έχει το θύμα ή ο άνθρωπος που θα το ρουφήξει.

Όχι και στο δέσιμο του δαγκωμένου μέλους με σκοπό να σταματήσουμε την κυκλοφορία του αίματος για να μην επεκταθεί το δηλητήριο και στο υπόλοιπο σώμα. Επίσης μία κλασική τεχνική που δεν αποδίδει και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα όπως θρόμβοι στο αίμα και παράλυση από το σφίξιμο εξαιτίας της διακοπής της κυκλοφορίας του αίματος. Οπότε είναι ανώφελο και εξαιρετικά επικίνδυνο.

Δεν σχίζουμε με μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο την πληγή. Δεν βοηθάει απολύτως σε τίποτα αυτή η μέθοδος. Το δηλητήριο του φιδιού θα επεκταθεί ακόμα πιο γρήγορα με αυτή την λάθος μέθοδο.

Ο πάγος πάνω στο σημείο του τσιμπήματος είναι ακόμη μία τεχνική που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Σημαντικό – γιατί δεν πρέπει το θύμα να πάρει από μόνο του αντιοφικό ορό

Η χρήση αντιοφικού ορού δεν συνιστάται γιατί είναι πιθανόν να προκαλέσει αλλεργικό σοκ. Το αλλεργικό σοκ με τη σειρά του προκαλεί στο 1% περίπου των ανθρώπινων περιπτώσεων, θάνατο. Μόνο οι ειδικοί γιατροί μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν για τη χρήση του αντιοφικού ορού. Η χρήση του λαμβάνει χώρα μόνο σε νοσοκομεία από τους αρμόδιους γιατρούς προς τον ασθενή.

Είναι δηλητηριώδη τα φίδια στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συναντήσει περίπου 70 διαφορετικά είδη ερπετών από τα οποία μόνο 7 φέρουν δηλητήριο. Τα τελευταία χωρίζονται σε προτερόγλυφα, φίδια που έχουν δηλητήριο στα μπροστινά δόντια και που είναι πολύ επικίνδυνα και σε οπισθόγλυφα, με δηλητήριο στα πίσω δόντια και που είναι λιγότερο επικίνδυνα. Τα φίδια χωρίς δηλητήριο ονομάζονται άγλυφα. Και οι τρεις αυτές κατηγορίες μπορούν να δαγκώσουν αφήνοντας, όμως, διαφορετικά σημάδια στο δέρμα. Από αυτά τα σημάδια μπορείτε να κρίνετε και εσείς και ο γιατρός σας τι είδος φιδιού προκάλεσε το τσίμπημα και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία.

Τα φίδια που πρέπει να φοβόμαστε ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι οι έχιδνες ή αλλιώς οχιές. Για αυτό καλό θα είναι να έχετε εξοικειωθεί με τα βασικότερα είδη στη χώρα μας και να προσπαθήσετε, όταν συμβεί κάτι τέτοιο, να αναγνωρίσετε το είδος που σας τσίμπησε.

Επιθέσεις φιδιών έχουν γίνει και σε κατοικίδια ζώα, σε σκύλο, σε γάτα και σε άλλα μεγαλύτερα. Γι’αυτό πρέπει να είμαστε το ίδιο προσεχτικοί όταν βγαίνουμε έξω με το αγαπημένο μας ζωάκι. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε περιοχές με χόρτα.

Εικόνες από φίδι οχιά στην Ελλάδα

Φωτογραφίες – φίδι οχιά σε πετρώδη μέρος με ξερά χόρτα
οχιά Ελλάδα

Ελλάδα – Φίδια Τσίμπημα σε άνθρωπο – Πως θα ξεχωρίσουμε αν το φίδι που μας δάγκωσε είναι δηλητηριώδες;

Στα περισσότερα περιστατικά που έχουμε τσίμπημα φιδιού σε άνθρωπο λαμβάνει χώρα η ακόλουθη πορεία. Ένας καλός τρόπος διάκρισης μεταξύ δηλητηριώδους φιδιού ή όχι είναι να δείτε αν έχει αφήσει στο δέρμα δύο μικρές οπές. Τότε, μάλλον μιλάμε για δηλητηριώδες φίδι και απαιτείται ειδική αντιμετώπιση.

Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά το τσίμπημα, το δηλητήριο και οι τοξίνες που περιέχει μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος. Μέσα μόνο σε 1-3 λεπτά έχει φτάσει σχεδόν σε όλο το σώμα. Αν φοράτε χοντρά ρούχα ή παπούτσια σκληρού υλικού και το φίδι σας τσιμπήσει πάνω από αυτά, υπάρχει περίπτωση το δηλητήριο να μην μπει στο αίμα αλλά να απορροφηθεί από το ύφασμα. Τα χοντρά πάχους ενδύματα προστατεύουν από την εισχώρηση των δοντιών του φιδιού στο ανθρώπινο δέρμα.

βασιλική κόμπρα
Εικόνα – Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε φίδια σαν την βασιλική κόμπρα που βρίσκεται στην Ινδία, το Πακιστάν και την Ασία. Αυτό το θανατηφόρο είδος φιδιού για τον άνθρωπο προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο σε αυτές τις χώρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζει κανείς μετά το τσίμπημα ενός φιδιού είναι τα ακόλουθα:

  • Το σημείο γύρω από το τσίμπημα εμφανίζει πρήξιμο, κοκκίνισμα και έντονο πόνο
  • Το μέρος ή το άκρο που έχει δαγκωθεί μπορεί να μουδιάσει ή και να παραλύσει όπως και η γλώσσα και το στόμα.
  • Μπορεί να παρουσιαστεί συμπτώματα ιλίγγου, ναυτίας ή και εμετός
  • Πιθανόν να εμφανιστεί πυρετός και εφίδρωση μαζί με μυϊκούς σπασμούς και ρίγη

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει αμέσως να προβεί το θύμα σε κάποια βήματα μέχρι τη μεταφορά του δαγκωμένου στην πλησιέστερη ιατρική μονάδα.

Χρήσιμες Συμβουλές

τσίμπημα φιδιού στο πόδι
Εικόνα – Τσίμπημα φιδιού (βασιλικής κόμπρας) σε άνθρωπο στο πόδι του την στιγμή της επίθεσης – Το δηλητήριο της είναι νευροτοξικό (προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα του θύματος προκαλώντας ανυπόφορο πόνο, θαμπάδα στην όραση, ζαλάδα, υπνηλία παράλυση, και στο τέλος θάνατο).

Όσοι, βέβαια, περνούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στη φύση καλό θα είναι να έχουν μαζί τους ένα κιτ αντιμετώπισης – πρώτων βοηθειών. Αυτά συνήθως διαθέτουν μία αντλία αναρρόφησης δηλητηρίου, γάζες, αντίδοτο σε ένεση καθώς και πολλά άλλα φαρμακευτικά είδη, κάνοντας το ιδανικό για εξορμήσεις στην εξοχή.

Επίσης θα ήταν πολύ χρήσιμο αν το φίδι επιτεθεί σε ενήλικα ή σε παιδιά και δαγκώσει κάποιο από αυτά, να το βγάλει κάποιος μία φωτογραφία ώστε να αναγνωρίσει ο γιατρός το είδος του φιδιού που δάγκωσε το παιδί για παράδειγμα. Έτσι, θα ετοιμαστεί πιο γρήγορα το αντίδοτο ή η κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης.

Τσίμπημα φιδιού σε σκύλο ή γάτα – Κατοικίδια ζώα

Τα φίδια έχουν επιτεθεί σε διάφορα οικόσιτα και μη ζώα. Είναι συχνά τα τσιμπήματα σε σκύλο, γάτα ακόμα και σε πρόβατο! Αν εντοπίσετε περίεργη συμπεριφορά του ζώου σας, ξαφνική τρομαγμένη συμπεριφορά, έντονο γρύλισμα, φοβισμένο βλέμμα, μυικούς σπασμούς, πρήξιμο μίας περιοχής, ζαλάδες, εμετούς, ιδρώτα κ.α. αδικαιολόγητα συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας και μεταφέρετε το ζώο σας το γρηγορότερο σ’αυτόν.

Εάν σας άρεσε το άρθρο, τσίμπημα φιδιού αντιμετώπιση τότε, διαβάστε πολλά ενδιαφέροντα άρθρα για τσιμπήματα από μέδουσα, μέλισσα, σκορπιού κ.α.