‘Οι περισσότεροι άνθρωποι και ειδικά τα παιδιά, έχουν δεχτεί ένα επώδυνο τσίμπημα μέλισσας σε κάποιο σημείο του σώματος. Πολλές φορές οι μέλισσες τσιμπούν στο λαιμό, το μάτι, το κεφάλι και άλλες ευαίσθητες περιοχές.”

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα παιδί ή ενήλικα είναι να υποστεί αλλεργικό σοκ αν έχει την ατυχία να δεχτεί τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Η σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία εξαρτώνται από το αν το θύμα είναι αλλεργικό ή αν υποστεί αλλεργικό σοκ στη συνέχεια.

Τσίμπημα Μέλισσας Αντιμετώπιση

Αν το θύμα υποστεί αλλεργικό σοκ πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο – νοσοκομείο. Το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να μην είναι επικίνδυνο για τη ζωή του θύματος όμως σε περίπτωση αλλεργικού σοκ είναι πιθανόν να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Γι’αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως το περιστατικό από γιατρούς.

Ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου αντιδράει διαφορετικά σε ένα ενδεχόμενο αλλεργικό σοκ. Γι’αυτό το λόγο ο γιατρός και μόνο μπορεί να δώσει την σωστή θεραπεία ανάλογα με τη σοβαρότητα του αλλεργικού σοκ που θα αντιμετωπίσει.

Υπάρχουν πολλά συμβάντα ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή από αλλεργικό σοκ που υπέστησαν μετά από τσίμπημα μέλισσας, σφήκας σκορπιού, φιδιού κ.α.. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα από θάνατο εξαιτίας αλλεργικού σοκ στην Ελλάδα, είναι αυτό που συνέβη στο στρατό με τον νεκρό 42χρονο στρατιωτικό από τσίμπημα μέλισσας.

Μέλισσες
Εικόνα – Οι μέλισσες μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επιθετικές αν τις ενοχλήσουμε

Τι είναι το αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα;

Είναι μία κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου που μπορεί να προκληθεί λίγα δευτερόλεπτα μετά το τσίμπημα. Αυτή η σοβαρή αλλεργική αντίδραση προκαλεί μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, δύσπνοια και σπασμό των αεραγωγών, εξαιτίας των χημικών αντιδράσεων που προκαλεί το δηλητήριο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αλλεργικά άτομα αναπτύσσουν ΙgΕ αντισώματα απέναντι στο δηλητήριο των μελισσών.

Συμβαίνει συχνά το αλλεργικό σοκ; Ευτυχώς είναι σπάνιο μετά από τσίμπημα μέλισσας αλλά δεν παύει να συμβαίνει. Τα περισσότερα αλλεργικά σοκ από τσίμπημα εντόμων προκαλούνται από τις σφήκες. Οι μικρές ή μεγάλες κίτρινες σφήκες είναι περισσότερο επίφοβες ώστε το θύμα να υποστεί αλλεργικό σοκ από το δηλητήριο τους. Ωστόσο όσες περισσότερες φορές τσιμπήσει η μέλισσα το ίδιο άτομο τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι πιθανότητες να υποστεί αναφυλαξία ή αναφυλακτικό σοκ.

Πονάει πολύ το τσίμπημα της μέλισσας; Συνήθως έχει μέτριο πόνο και ηπιότερο από αυτό της μικρής η μεγάλης σφήκας όπου εκεί ο πόνος είναι αρκετά δυνατότερος.

Ποια είναι τα συμπτώματα από το κεντρί όταν μπει στο σώμα μας;

Ήπιας μορφής: Τα σημαντικότερα είναι, πρήξιμο, κοκκίνισμα, φαγούρα, πόνος, συσφιγκτικό αίσθημα στο λαιμό και στο θώρακα, κνησμός στα μάτια.

Βαριάς μορφής: Οίδημα στο λάρυγγα, δυσχέρεια αναπνοής. Βήχας ή συριγμός. Σοβαρότατη κνίδωση. Ναυτία, λιποθυμία, εμετός. Κοιλιακές κράμπες. Ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να ακολουθήσει ακόμη και απώλεια συνείδησης του θύματος.

Τσίμπημα Μέλισσας Θεραπεία – Πρώτες βοήθειες

melissa
Φώτο Μέλισσα

Αφαίρεση του κεντριού με ένα αιχμηρό αντικείμενο, μαχαίρι, σουγιά κ.α Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιηθεί τσιμπιδάκι γιατί υπάρχει περίπτωση να χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα στο σώμα. Μία ακόμα καλή μέθοδος είναι η πίεση με τα δάχτυλα πλάγια και προς τα έξω ώστε να βγει το κεντρί.

Πάγος στην περιοχή – Πρέπει να μπει πάγος πάνω στο τσίμπημα για να μην πρηστεί το σημείο. Ο πάγος θα ανακουφίσει από τον πόνο και θα δροσίσει την περιοχή του τσιμπήματος.

Τι αλοιφή βάζω στο σημείο; Για την καταπολέμηση του πόνου, του πρηξίματος και της φαγούρας μπαίνει μία αντιισταμινική αλοιφή ή φαρμάκο.

Δεν βάζουμε ξύδι πάνω στο τσίμπημα μέλισσας. Είναι λάθος, πρέπει να μπει αμμωνία. Το ξύδι συνιστάται σε τσίμπημα σφήκας.

Αλόη – Είναι μία φυσική θεραπεία για την φαγούρα και την καταπολέμηση των μικροβίων.

Τσίμπημα μέλισσας – Τι βάζω ή τι να κάνω σε περίπτωση αλλεργικού σοκ – Ποιο είναι το αντίδοτο;

Μία ερώτηση που σώζει ζωές. Η άμεση θεραπεία για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης για την ζωή του θύματος κατάστασης είναι η αδρεναλίνη. Αυτό είναι το αντίδοτο για τις πρώτες στιγμές και όχι η κορτιζόνη! Οπότε πρέπει να έχουμε στο φαρμακείο του αυτοκινήτου ή του σπιτιού μία ένεση αδρεναλίνης για έκτακτες περιπτώσεις.

Η πρόκληση πολλών τσιμπημάτων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ζωής

Οι ειδικοί λένε ότι πάνω από 250 τσιμπήματα μελισσών σε ενήλικα άνθρωπο οδηγούν στο θάνατο ακόμη και αν δεν προκληθεί αλλεργικό σοκ. Φυσικά θάνατος μπορεί να προκληθεί και με αρκετές δεκάδες κεντριά μελισσών αν το άτομο είναι μεγάλης ηλικίας, μωρό ή έχει προβλήματα υγείας. Γι’αυτό το λόγο αν δούμε πολλές μέλισσες μαζί απομακρυνόμαστε και δεν τις ενοχλούμε.

Πόσο διαρκεί το πρήξιμο; Συνήθως 2 με 3 ημέρες. Αν μετά το τσίμπημα της μέλισσας πρηστεί το θύμα σε πολλά διαφορετικά σημεία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Είναι ένα ύποπτο σημάδι ότι θα ακολουθήσει αλλεργικό σοκ ειδικά αν πρηστεί στη περιοχή του λαιμού.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις το τσίμπημα της μέλισσας προκαλεί ελαφρά συμπτώματα. Μόνο στο 2% με 3% περίπου των ανδρών και γυναικών ένα τσίμπημα είναι σε θέση να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ. Δεν έχει κατανοηθεί πλήρως ο πολύπλοκος μηχανισμός της αλλεργίας.

Δεν υπάρχει εξήγηση γιατί εμφανίζουν αναφυλακτικό σοκ μόνο το 60% των αλλεργικών ενηλίκων και το 8% των αλλεργικών παιδιών. Ένα μωρό διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο και πρέπει ο γονιός να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός αν εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης!

Τσίμπημα μέλισσας σε γάτα – σκύλο – κατοικίδια ζώα

Αντιμετώπιση – Θεραπεία: Τα κατοικίδια ζώα αντιμετωπίζουν ακριβώς τον ίδιο κίνδυνο που διατρέχει και ο άνθρωπος. Υπάρχει περίπτωση και αυτά να πάθουν αλλεργικό σοκ.

Φώτο – Δύο πανέμορφες γάτες

Είναι πιθανόν με ένα μόνο τσίμπημα να υποστεί shock γι’αυτό αν υπάρχουν συμπτώματα όπως, εμετός, δυσκολία στην αναπνοή, περίεργη ή ανήσυχη συμπεριφορά, ζαλάδα, σιελόρροια, ξύσιμο, φαγούρα τότε πρέπει να μεταφερθεί το ζωάκι άμεσα στον κτηνίατρο. Η ζωή του σκύλου ή της γάτας είναι εξίσου πολύτιμη με αυτή του ανθρώπου, γι’αυτό δεν αμελούμε κανένα από τα συμπτώματα.