‘Ένα τσίμπημα κουνουπιού τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι κάτι ακίνδυνο αλλά σε ορισμένα περιστατικά μπορεί να μολυνθεί το σημείο του σώματος και να παρουσιαστούν επιπλοκές.”

Σε τέτοια περιστατικά χρειάζεται απαραίτητα μία θεραπεία και αντιμετώπιση με τρόπους που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε. Θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αντιμετώπιση ενός τσιμπήματος κουνουπιού. Ο σκοπός είναι να αποφευχθούν τα κοινά συμπτώματα της φαγούρας, της μόλυνσης ή ακόμη και του πυρετού.

Συμπτώματα και πρώτα βήματα καταπολέμησης

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως για να λάβει χώρα μια αντίδραση στο τσίμπημα κουνουπιού, η επαφή με το δέρμα σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 δευτερόλεπτα. Τα πιο συνηθισμένα σημεία που τσιμπάνε τα κουνούπια είναι τα αφύλακτα σημεία, δηλαδή χέρια και πόδια. Τυχαίνει όμως να τσιμπάνε και σε πιο ευαίσθητες περιοχές στο κεφάλι, στο μάτι, το λαιμό κ.α. Η φυσιολογική αντίδραση σε ένα τσίμπημα είναι η φαγούρα και μικρά εξανθήματα τα οποία όμως εξαφανίζονται. Η χρήση κάποιου σκευάσματος κατά της φαγούρας όπως, για παράδειγμα, μία κρέμα με αμμωνία μπορεί να εξαφανίσουν τα συμπτώματα γρηγορότερα.

Αυτή είναι η απλή περίπτωση. Υπάρχουν, όμως, και περιστατικά όπου ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, σε άνοδο της θερμοκρασίας στο σημείο εκείνο ακόμη και σε πυρετό. Αν εμφανιστεί οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα η άμεση επίσκεψη σε έναν γιατρό είναι επιτακτική.

Τσίμπημα κουνουπιού αντιμετώπιση – Θεραπεία

κουνούπι φωτογραφία - εικόνα
Εικόνα από κουνούπι – ζουμ

Ένα τσίμπημα ενός κουνουπιού μπορεί να είναι πολύ απλό και να περάσει πολύ γρήγορα. Συνήθως αφήνει ένα μικρό σημαδάκι που χάνεται μετά από λίγες μέρες. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, οι ουσίες που μεταφέρουν τα κουνούπια με το τσίμπημα είναι τοξικές. Είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν μόλυνση, φλεγμονή και οίδημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθούν τα παρακάτω:

  • Εφαρμογή αμμωνίας στο σημείο και το καλό πλύσιμό του καθώς και η χρήση αντισηπτικών ή αντισταμινικών σκευασμάτων.
  • Αν η φαγούρα είναι έντονη η εφαρμογή μίας κρέμας με αντισταμινικό, αντιβίωση και κορτιζόνη βοηθάει επίσης αρκετά.
  • Αν το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό, η λήψη ίσως αντιβίωσης από το στόμα μπορεί να είναι απαραίτητη.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των κουνουπιών

Η τοποθέτηση από εντομοαπωθητικά φυτά και βότανα σε κατάλληλα σημεία της αυλής του σπιτιού μπορεί να λειτουργήσει και σαν φυσική προστασία κατά των κουνουπιών.

Μερικά από αυτά, τα πιο γνωστά είναι το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, ο δυόσμος, η λεβάντα, η μέντα, η Λουίζα, το μελισσόχορτο, το κατηφές κ.α. Όταν τα κουνούπια πλησιάσουν αυτά τα φυτά απομακρύνονται γιατί δεν αντέχουν την έντονη μυρωδιά τους.

Τέλος, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών προσελκύει τα κουνούπια και άλλων τα απωθεί. Έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση μπύρας τα προσελκύει. Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β1 απωθούν τα κουνούπια.

Τέτοιες τροφές πλούσιες σε βιταμίνης Β1 είναι το βόειο και χοιρινό κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια. Άλλες τροφές που την περιέχουν σε σημαντική ποσότητα είναι: Το μαρούλι, το κουνουπίδι, το σπανάκι, οι μελιτζάνες, οι ντομάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα αυγά, οι πατάτες, τα πορτοκάλια, τα σπαράγγια κ.α.

Ο πληθυσμός των κουνουπιών αυξάνεται

Την τελευταία περίοδο, λόγω πολλών παραγόντων, παρατηρείται μία αύξηση στους πληθυσμούς των κουνουπιών ενώ αρχίζουν να γίνονται και εμφανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο το καλοκαίρι. Ο περιορισμός των ψεκασμών και η απαγόρευση μερικών επιβλαβών εντομοκτόνων είναι μερικοί από αυτούς τους παράγοντες.

Την εμφάνιση του έχει κάνει και στην Ελλάδα το κουνούπι τίγρης. Τα τελευταία χρόνια ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα. Στόχος είναι η αντιμετώπιση του με τη λήψη μέτρων και η πλήρης εξαφάνιση του. Το κουνούπι βαμπίρ όπως το αποκαλούν κουβαλάει θανατηφόρες ασθένειες για τον άνθρωπο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, τσίμπημα κουνουπιού αντιμετώπιση – Δείτε και άλλα άρθρα σχετικά με το τσίμπημα σκορπιού, μέλισσας, μέδουσας, φιδιού, κοριού.