Ένα τσίμπημα κοριού σε άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει αρκετό πόνο αλλά σπάνια απαιτεί ειδική αντιμετώπιση και δεν είναι επικίνδυνο στα περισσότερα περιστατικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί να μολυνθεί και να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή πρέπει να υπάρξει αν το τσίμπημα κοριού γίνει σε μωρό, παιδί ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το καλύτερο θα ήταν σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα μαζί με το μωρό, να επισκεφτεί αμέσως τον γιατρό της ή κάποιο ιατρικό κέντρο νοσοκομείο ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Επίσης θα πρέπει το θύμα να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο, αν τα τσιμπήματα που δέχτηκε είναι πολλά και εκτεταμένα σε μεγάλο μέρος του σώματος.

τσίμπημα κοριού εικόνα
Εικόνες από τσίμπημα κοριών στο χέρι άτυχης γυναίκας

Οι συχνότερες ερωτήσεις για το τσίμπημα κοριού είναι: Τι να κάνω αν με τσιμπήσει κοριός; Τι κρέμα ή τι αλοιφή να βάλω; Έχουν αποτέλεσμα οι φυσικές θεραπείες; Πως είναι τα σπυράκια κ.α.

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τσίμπημα κοριού σε άνθρωπο βελτιώνεται σε μία με δύο εβδομάδες το πολύ.

1. Καθαρισμός του τσιμπήματος με σαπούνι και νερό. Ο καθαρισμός των περιοχών με νερό και σαπούνι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φαγούρας και στην αποφυγή μόλυνσης στο δέρμα.

2. Αντισηπτική ή αντιβιοτική κρέμα – Για την τοπική καταπολέμηση του τσιμπήματος ώστε να περάσει η φαγούρα και το πρήξιμο.

3. Εφαρμογή μίας κρέμας που περιέχει υδροκορτιζόνη ή κορτιζόνη μπορεί να μειώσει τη φαγούρα και τη φλεγμονή. Η αγορά μίας κρέμας υδροκορτιζόνης 1% από οποιοδήποτε φαρμακείο και η εφαρμογή της στο σημείο, βοηθάει σημαντικά. Ένας γιατρός μπορεί να παρέχει συμβουλές σχετικά με το ποια κρέμα και μάρκα είναι ιδανική και κατάλληλη για κάθε περίπτωση. Για τη σωστή εφαρμογή, συνιστάται η τήρηση των οδηγιών της συσκευασίας. Η κρέμα είναι πολύ ήπια και δεν θα προκαλέσει παρενέργειες αν χρησιμοποιηθεί για μικρή χρονικά περίοδο. Επίσης, με συνταγή γιατρού μπορεί να συνταγογραφηθεί και ισχυρότερη κορτικοστεροειδή κρέμα.

4. Χρήση αντισταμινικών. Η λήψη αντισταμινικών από το στόμα, όπως διφαινυδραμίνη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αλλεργικής αντίδρασης (εξάνθημα και πρήξιμο) που συνδέονται με τα τσιμπήματα.

Χρήση φυσικών θεραπειών στο σπίτι

1. Μαγειρική σόδα – Κάθε νοικοκυριό διαθέτει μία ποικιλία από προϊόντα η χρήση των οποίων μπορεί να ανακουφίσει τη φαγούρα που συνδέεται με τα τσιμπήματα. Για παράδειγμα, η δημιουργία ενός μείγματος μαγειρικής σόδας και νερού σε μορφή πάστας που μπορεί να απλωθεί στο σημείο του τσιμπήματος είναι πολύ βοηθητική. Η πάστα θα πρέπει να στεγνώσει και να παραμείνει στο εξάνθημα για μία ώρα ή περισσότερο πριν ξεβγαλθεί με χλιαρό νερό.

2. Εμποτισμός βαμβακιού με χυμό από λεμόνι το οποίο λειτουργεί ως αιμοστατικό στο σημείο του τσιμπήματος.Βοηθάει αρκετά και για τον έλεγχο της φαγούρας.

3. Αλόη Βέρα – Η εφαρμογή γέλης από ένα φυτό αλόης στα τσιμπήματα μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή δευτερογενούς μόλυνσης λόγω φαγούρας. Η καθαρή γέλη από 100 % αλόη περιέχει αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

4. Χρήση λοσιόν καλαμίνας. Η εφαρμογή στο σημείο του τσιμπήματος μπορεί να παρέχει συμπτωματική ανακούφιση από τη φαγούρα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στο στέγνωμα του εξανθήματος και στην προστασία του δέρματος καθώς γιάνει.

Γιατί ο κοριός είναι επικίνδυνος και ύπουλος για τον άνθρωπο;

Οι κοριοί τσιμπάνε σε πολλά σημεία του σώματος τον άνθρωπο χωρίς να γίνονται άμεσα αντιληπτοί. Το σάλιο του κοριού διαθέτει μία ουσία με αναισθητικές ιδιότητες. Ένας κοριός μπορεί να ρουφήξει αίμα δέκα φορές περισσότερο από το βάρος του. Σε αυτό βοηθάει μία ακόμη ουσία που φέρουν η οποία κάνει το αίμα να ρέει περισσότερο εμποδίζοντας την πήξη του. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την υγεία μας γιατί κάποια είδη που ζουν κυρίως στην Αμερική κουβαλάνε συχνά μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες. Αλλεπάλληλες έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι οι κοριοί δεν μπορούν να μεταδώσουν κάποια σοβαρή ασθένεια του αίματος.

Τσίμπημα κοριού εικόνες – φώτο

Εικόνα από τσίμπημα κοριού σε άνθρωπο
Εικόνα – πως είναι τα τσιμπήματα από κοριούς (στον ώμο)
Σπυράκια από τσίμπημα κοριού στο πόδι – φώτο

Πως είναι ο κοριός από κοντά – Εικόνες

τσίμπημα κοριού σε παιδί
Κοριός εικόνα
φωτογραφία κοριός

Τι είναι ο κοριός;

Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα, τρέφονται αποκλειστικά με ανθρώπινο αίμα ή αίμα ζώων. Έχουν καφέ χρώμα, δεν έχουν φτερά. Το είδος του κοριού που τσιμπάει τον άνθρωπο είναι του γένους Cimex. Ένας κοριός μπορεί να τσιμπήσει πάνω από 100 φορές έναν άνθρωπο. Συνήθως τσιμπάνε το βράδυ όταν κοιμόμαστε. Δεν είναι όμως αποκλειστικά νυκτόβιο έντομο αφού μπορεί να τσιμπήσει και την ημέρα.

Πως ξεχωρίζουμε τα σπυράκια από τους κοριούς;

Τα σπυράκια από τους κοριούς συνήθως πρήζονται και πονάνε έντονα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους είναι ότι βρίσκονται σε σειρά το ένα κοντά στο άλλο σχηματίζοντας μία ευθεία γραμμή. Η φαγούρα είναι δεδομένη και στο τσίμπημα του κοριού όπως και στα κουνούπια.

Που βρίσκονται οι κοριοί;

Συνήθως κρύβονται σε μέρη όπου έχει ζέστη, όπως είναι τα στρώματα των κρεβατιών, τα κλινοσκεπάσματα, τα ρούχα, σε ξύλινα πατώματα, σε αποσκευές – βαλίτσες, χαλιά, κομοδίνα κ.α.

Πως θα καταπολεμήσουμε τους κοριούς από το σπίτι μας; Τι να κάνω για να απαλλαγώ οριστικά;

Τσίμπημα κοριού αντιμετώπιση – Καταπολέμηση – Οι κοριοί βρίσκονται κυρίως σε στρώματα των κρεβατιών. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό των στρωμάτων. Οι κοριοί σκοτώνονται με καυτό ατμό με πάνω από 80 βαθμούς Κελσίου. Η χρήση ατμοκαθαριστή είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτούς. Δεν είναι όμως αρκετό μόνο αυτό, καλό θα ήταν να γίνει μία γενική απολύμανση του χώρου από εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού.

Αν σας άρεσε το άρθρο τσίμπημα κοριού αντιμετώπιση, διαβάστε και άλλα άρθρα για το πως θα αντιμετωπίσουμε τσιμπήματα από μέλισσα, σκορπιό, μέδουσα, φίδι κ.α. επικίνδυνα είδη για τον άνθρωπο!