‘Το βάζουμε στο τσάι μας, το απλώνουμε στο ψωμί μας και το χρησιμοποιούμε σε πολλές άλλες χρήσεις. Τι είναι, όμως, ακριβώς το μέλι και πώς φτιάχνεται; ”

Τι είναι το μέλι; Ένα παχύρευστο, χρυσαφί υγρό το οποίο παράγεται από τις μέλισσες από το νέκταρ ανθισμένων λουλουδιών. Φυλάσσεται μέσα στην κυψέλη για κατανάλωση σε περιόδους έλλειψης.

Πώς φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι; Εξάγουν το νέκταρ από τα μελισσοκομικά φυτά ή λουλούδια χρησιμοποιώντας τη μακριά, σωληνοειδούς σχήματος, γλώσσα τους. Αργότερα το αποθηκεύουν στο στομάχι τους.

21 γραμμάρια μέλι έχουν 64 θερμίδες – φώτο μέλισσες

Εκεί ανακατεύεται με ένζυμα κάνοντας το περισσότερο κατάλληλο για μακροχρόνια αποθήκευση. Επιστρέφοντας στην κυψέλη, η μέλισσα περνάει το νέκταρ σε μία άλλη μέλισσα χύνοντας το υγρό στο στόμα της. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι να αποτεθεί το νέκταρ σε μια κηρήθρα. Για να αφαιρεθεί το ανεπιθύμητο νερό οι μέλισσες ξεκινούν να κουνούν τα φτερά τους ώστε να επισπεύσουν τη διαδικασία της εξάτμισης του νερού.

εικόνα μέλισσες κηρήθρα
Εικόνα με μέλισσες μέσα από την κηρήθρα

Τέλος, το μέλι σφραγίζεται ώστε να μην έρχεται σε επαφή με αέρα και νερό. Στη συνέχεια είναι έτοιμο για αποθήκευση και κατανάλωση.

Διατροφική αξία και θερμίδες του Μελιού

Από αρχαιοτάτων χρόνων το μέλι χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή αλλά και ως φάρμακο προσφέροντας αρκετά οφέλη για την υγεία. Είναι ιδιαίτερα υγιεινό όταν χρησιμοποιείται στη θέση της επεξεργασμένης ζάχαρης, η οποία προσφέρει μόνο θερμίδες και καθόλου θρεπτική αξία.

”Διατροφικά, Mία κουταλιά (21 γραμμάρια) μελιού περιέχει 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρης, περιλαμβάνοντας φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη και σουκρόζη.”

Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος, πρωτεΐνη και ίνες. Περιλαμβάνει επίσης μικρές ποσότητες (1%) διάφορων βιταμινών και στοιχείων. Θα πρέπει να καταναλώσετε πολύ μέλι για να συμπληρώσετε αυτά που χρειάζεστε καθημερινά. Εκεί, όμως, που το μέλι είναι αξεπέραστο είναι στο ποσό αντιοξειδωτικών και βιοενεργών φυτικών ενώσεων.

μέλισσα λουλούδια
Φωτογραφία – Μέλισσα βρίσκει λουλούδι για να παράγει μέλι

Που βοηθάει το Μέλι στην Υγεία μας;

Το μέλι υψηλής ποιότητας περιέχει μερικά σημαντικά αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν οργανικά οξέα και φαινολικές ενώσεις όπως φλαβονοειδή. Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για εμφράγματα, εγκεφαλικά και μερικά είδη καρκίνου. Επίσης, μπορεί να είναι καλά για την υγεία των ματιών.

Όσον αφορά τώρα τη σύνδεση του μελιού με το διαβήτη, υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες μελέτες. Από τη μία πλευρά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές ασθένειες που είναι κοινές σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

μέλι διατροφή
Το μέλι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την καθημερινή μας διατροφή

Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη LDL, τα τριγλυκερίδια και τη φλεγμονή. Αυξάνει ταυτόχρονα τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης. Παρόλα αυτά, κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα του σάκχαρου στο αίμα, όχι όμως τόσο όσο η επεξεργασμένη ζάχαρη.

Αν και το μέλι μπορεί να είναι λίγο καλύτερο από τη ζάχαρη σε ανθρώπους με διαβήτη, πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή. Εδώ καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως μερικά είδη μελιού νοθεύονται με σιρόπι. Η νοθεία μελιού είναι φυσικά παράνομη αλλά παραμένει ένα ευρύ πρόβλημα.

Τα ωφέλη του μελιού για τον άνθρωπο:

Ενισχύει τον μεταβολισμό – βασικό παράγοντα για το χάσιμο βάρους σε μία δίαιτα.

Προσφέρει ενέργεια – Η υψηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι ότι καλύτερο για το πρωινό ξύπνημα ώστε να έχουμε ενέργεια όλη την υπόλοιπη μέρα.

Ωφελεί σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης – Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο site του British Medical Journal. Αρκούν μόλις 5ml μελιού για να δημιουργήσουν ένα λεπτό στρώμα προστασίας πάνω στο βλενογόννο του οισοφάγου.

Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης – χάρη στις βιταμίνες που περιέχει
καταπολεμάει το στρες.

Μειώνει τη συσσώρευση του λίπους στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Βοηθάει στη καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος – Αρκεί μία μικρή ποσότητα μελιού μίας κουταλιάς με άδειο στομάχι.

Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία – Το ασβέστιο που περιέχεται στο μέλι απορροφάται εύκολα από τον εγκέφαλο, γεγονός που έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα – Το μέλι είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, χλώριο και νάτριο, αυτά βοηθούν στη διαρκή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού.

Περιέχει βιταμίνες οι οποίες παίζουν ρόλο στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού – όπως C, A, B1 βρίσκονται σε μικρές ποσότητες.

Βελτιώνει την μνήμη – Ξυπνάει το κυτταρικό σύστημα αντιοξειδωτικής άμυνας.

Συμβάλει στη χαλάρωση των νεύρων – ανακουφίζει από την κούραση.

Θεραπεύει τις πληγές – Προστατεύει και θεραπεύει τις πληγές. Αρκεί μία μικρή στρώση μελιού για να καταπολεμήσει τα χιλιάδες μικρόβια που συσσωρεύονται από ένα κόψιμο.

Βοηθάει από το αλκοόλ – επιταχύνει την οξείδωση του αλκοόλ από το συκώτι εξαιτίας των φυσικών σακχάρων που περιέχει. Αν καταναλώσει κάποιος αρκετά ποτά, είναι καλό να φάει μέλι μετά.

Τι άλλες χρήσεις έχει το μέλι;

Εικόνα με μέλισσες από μελισσοπαραγωγό

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως η τοπική θεραπεία με μέλι χρησιμοποιούταν για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι σήμερα.

Το μέλι αποτελεί, επίσης, σημαντική θεραπεία για τις λοιμώξεις στα διαβητικά πόδια, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και σε ακρωτηριασμό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του μελιού καθώς και στην ικανότητά του να θρέφει τον περιβάλλοντα ιστό.

Τέλος, το μέλι μπορεί να καταστείλει τον βήχα στα παιδιά, ένα συχνό φαινόμενο σε παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού επηρεάζοντας τον ύπνο και την ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με μελέτες, ένα αποτελεσματικό φάρμακο για το βήχα είναι το μέλι. Βελτιώνει ακόμα και τον ύπνο καλύτερα και από τα συμβατικά φάρμακα. Παρόλα αυτά, τα παιδιά μικρότερα από ένα έτος δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι λόγω κινδύνου αλλαντίασης.

Μέλι και κανέλα ένα φυσικό φάρμακο για τον ανθρώπινο οργανισμό

Μέλι και κανέλα: Ο συνδυασμός αυτών των δύο προϊόντων είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στο οπλοστάσιό μας κατά της αντιμετώπισης ασθενειών και ενδυνάμωσης του οργανισμού μας. Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες, η κατανάλωση τους θεραπεύει ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες μειώνοντας τη χοληστερόλη που συσσωρεύεται στις αρτηρίες.

Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται οι καρδιακές προσβολές. Επίσης, οι ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα μπορούν να θεραπευτούν και να απαλλαγούν από τον πόνο. Είναι, πραγματικά, ένας απλός αλλά θαυματουργός συνδυασμός.

Τα πιο γνωστά είδη μελιού στην Ελλάδα

Ποια μέλια ψάχνουν οι Έλληνες; Υπάρχουν δεκάδες είδη μελιού που κυκλοφορούν στην αγορά. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι: το θυμαρίσιο μέλι, ανθέων, καστανιάς, κουμαριάς, Αττικής, ρείκη, ακακίας, ελάτης, βελανιδιάς, manuka, κ.α.