”Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εντομοαπωθητικά φυτά για τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Η σιτρονέλλα καταπολεμά τα κουνούπια με το πλούσιο άρωμα της! Λίγες γλάστρες του θαυματουργού φυτού στην αυλή του σπιτιού μας αρκούν για να διώξουν σκνίπες και κουνούπια!”

Η σιτρονέλλα ή αλλιώς κιτρονέλλα είναι το νούμερο ένα φυτό που παράγονται τα περισσότερα αντικουνουπικά είδη, σπρέι, λοσιόν, κεριά, προιόντα του εμπορίου που τα βρίσκουμε στα καταστήματα ή τα φαρμακεία. Το αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας απωθεί τα κουνούπια μακριά μας! Είναι περισσότερο αποτελεσματικό όταν το βάζουμε στο σώμα μας, σαν έλαιο, απ’ότι να το έχουμε στην αυλή του σπιτιού μας.

Καταγωγή

Η καταγωγή της είναι από την Ινδία, αρωματικό φυτό, ποώδες, με ύψος που μπορεί να φτάσει το 1,5 μέτρο! Τα φύλλα της είναι στενόμακρα, με πλάτος τα δύο με τρία εκατοστά. Είναι βασικό βότανο της ταυλανδέζικης κουζίνας γνωστό και ως lemon grass.

Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια της μπορεί να γίνει στο έδαφος ή σε γλάστρα! Aναπτύσσεται σε μορφή συστάδας, είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους των εδαφών με καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί και σε παραθαλάσσια μέρη. Η μεταφύτευση από το έδαφος σε γλάστρα πρέπει να γίνεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Αν βάλουμε λίγο χαλίκι στη βάση της γλάστρας θα γίνεται καλύτερη αποστράγγιση του νερού. Χρειάζεται αρκετό πότισμα ειδικά κατά το καλοκαίρι.

Κλίμα

Κλίμα – Αντέχει στον ήλιο και την σκιά. Αποφεύγουμε να τη βάζουμε σε σημεία με παγωνιά ή πολύ κρύο και συνεχή σκιά. Δεν αντέχει τη πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Χρειάζεται ηλιοφάνεια ή αρκετό φως για να αναπτυχθεί.

Πότισμα

Τη ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι. Αν προσθέσουμε και λίγο λίπασμα στις αρχές της άνοιξης θα έχουμε καλύτερη ανάπτυξη.

Εικόνες – Φώτο

σιτρονέλλα φυτό
Τα φύλλα του φυτού είναι στενόμακρα – εικόνες
σιτρονέλλα καλλιέργεια

Αν σας άρεσε το άρθρο σιτρονέλλα κουνούπια – διαβάστε και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα για τα εντομοαπωθητικά φυτά. Μάθετε για το δεντρολίβανο, τη μέντα, το μελισσόχορτο, το βασιλικό και τις ιδιότητες τους να διώχνουν τα κουνούπια!