“Αν το κόψιμο στο χέρι είναι βαθύ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την αιμορραγία. “

Βήματα για τις πρώτες βοήθειες από κόψιμο με μαχαίρι – κονσέρβα – γυαλί, σκουριασμένο αντικείμενο κ.α.

1). Καθαρίζουμε την πληγή με τρεχούμενο καθαρό νερό αφού πρώτα έχουμε πλύνει τα χέρια με νερό και σαπούνι. Τα χέρια μας πρέπει να είναι καθαρά πριν αγγίξουμε την πληγή.

2). Πιέζουμε την πληγή ελαφρά με το χέρι. Πρέπει να σταματήσουμε την αιμορραγία το γρηγορότερο δυνατόν. Πιέζουμε με μία καθαρή γάζα ή πανί το σημείο που κόπηκε το χέρι ή το δάχτυλο. Το κρατάμε σταθερά για 15 με 20 λεπτά χωρίς να το απομακρύνουμε γιατί αν το ανασηκώσουμε θα αρχίσει να τρέχει ξανά αίμα!

πρώτες βοήθειες κόψιμο στο χέρι
Η αποστειρωμένη γάζα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία -Πρώτες βοήθειες – Υγεία

3). Αν το κόψιμο στο χέρι είναι πολύ βαθύ καλούμε το 166 άμεσα για να παρέχει τις πρώτες βοήθειες στο θύμα ή να το μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. ( Σε περίπτωση που το τραύμα δεν είναι βαθύ αλλά δεν σταματάει η αιμορραγία καλούμε επίσης το 166).

4). Κάνουμε αντιτετανική θεραπεία ή εμβόλιο. Ο τέτανος μπορεί να προκληθεί αν το σώμα που προκάλεσε το κόψιμο ήταν σκουριασμένο ή βρώμικο. Κόψιμο από σκουριασμένη κονσέρβα ή μαχαίρι είναι πιθανόν να προκαλέσει τέτανο. Το βακτήριο του τετάνου υπάρχει στη σκόνη, το χώμα και τις κοπριές. Ο Τέτανος μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και από επιφάνειες που δεν είναι σκουριασμένες!

Συμπτώματα τετάνου: Τρίξιμο των δοντιών, τρεμούλιασμα, σύσπαση των μυών του προσώπου, σπασμοί της σιαγόνας, αναπνευστική δυσλειτουργία που οδηγεί σε ασφυξία και τελικά θάνατο.

Προσοχή! Ο τέτανος είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή εμβόλιο!

Εικόνα κόψιμο στο χέρι με μαχαίρι αντιμετώπιση

5). Αν το κόψιμο στο δάχτυλο ή το χέρι δεν είναι βαθύ και σταματήσει γρήγορα η αιμορραγία το καλύπτουμε με μία αποστειρωμένη ταινία, (αφού πρώτα κάνουμε τα προηγούμενα βήματα που αναφέραμε πιο πάνω). Η ταινία θα προστατέψει την πληγή από πιθανή μόλυνση της πληγής κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Τι πρέπει να προσέξουμε μετά το κόψιμο στο χέρι

  • Ερυθρότητα, οίδημα και αυξημένη θερμότητα στο σημείο της πληγής
  • Αύξηση του πόνου της τραυματισμένης περιοχής
  • Πύον ή διαρροή υγρού στο κόψιμο
  • Πυρετός – δύσπνοια – δυσφορία -ζαλάδα – τρεμούλιασμα στα δόντια ή στο σώμα
  • Κόκκινες ραβδώσεις γύρω από την πληγή

Αν υπάρχουν και αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον γιατρό