Το νερό στα αυτιά από τη πισίνα ή τη θάλασσα είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που συμβαίνουν. Μπορεί να ταλαιπωρήσει εκτός από εμάς το αυτί του μωρού, του βρέφους, του παιδιού μας και χρειάζεται σωστή αντιμετώπιση.

Τα βουλωμένα αυτιά από νερό στο αυτί είναι κάτι συνηθισμένο και τις περισσότερες φορές ξεβουλώνουν με μία απλή κίνηση. Αν γείρουμε πλάγια και προς τα κάτω το κεφάλι μας τότε το νερό θα φύγει στη στιγμή. Με αυτή την πιο απλή μέθοδο ελευθερώνουμε το αυτί από το νερό.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που δεν ξεβουλώσει το αυτί με αυτόν τον απλό ανώδυνο τρόπο ή από μόνο του;

Πως βγαίνει το νερό στα αυτιά αντιμετώπιση – θεραπεία

*Αν στο βουλωμένο αυτί από νερό υπάρχει και πόνος τότε δεν πρέπει να το πειράξουμε καθόλου. Επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας. Πιθανόν να συνέβη και διάτρηση τυμπάνου ή φλεγμονή.

Αν δεν υπάρχει πόνος χρησιμοποιούμε τις εξής μεθόδους:

Ρίχνουμε δύο σταγόνες καθαρό οινόπνευμα στο βουλωμένο αυτί από νερό. Το καθαρό οινόπνευμα όταν αναμιχθεί με το νερό το εξατμίζει.

Χρησιμοποιούμε λίγο βαμβάκι για να καθαρίσουμε το αυτί από το νερό περιμετρικά χωρίς να το βάλουμε βαθιά μέσα. Μπορούμε να βρέξουμε το βαμβάκι και με λίγο καθαρό οινόπνευμα.

Σκεπάζουμε με την παλάμη μας το αυτί εμποδίζοντας τον αέρα και γέρνουμε το κεφάλι πλάγια και προς τα κάτω. Έπειτα βγάζουμε απότομα την παλάμη του χεριού μας για να φύγει το νερό από το βουλωμένο αυτί.

Αντισηπτικές σταγόνες – Βάζουμε μερικές σταγόνες στο αυτί. Εξουδετερώνουν βακτήρια και μύκητες.

Σκουπίζουμε το αυτί με μία υγρή πετσέτα ώστε να απορροφήσει το νερό.

Ρίχνουμε ζεστό αέρα στο αυτί από απόσταση – Ο ελαφρά ζεστός αέρας θα εξατμίσει το νερό πιο γρήγορα. Προσοχή όμως, όχι καυτό αέρα γιατί μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο τύμπανο!

Τι δεν πρέπει να κάνω στο βουλωμένο αυτί από νερό;

Δεν βάζουμε μπατονέτες στο αυτί! Μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή μόλυνση στην μεμβράνη του έξω ακουστικού πόρου. Μπορεί να προκληθεί ακόμα και ρήξη – σπάσιμο του ακουστικού τυμπάνου.

Δεν καθαρίζουμε τα αυτιά μας υπερβολικά όπως και των παιδιών μας. Η κυψελίδα στο αυτί χρειάζεται (το κερί). Προστατεύει από μικρόβια, νερό κ.α. Ειδικά στο αυτί του μωρού και του νεογέννητου βρέφους ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και φροντίδα.

Δεν χρησιμοποιούμε μπλε οινόπνευμα (φωσφορικό).

Δεν βάζουμε αντικείμενα μέσα στο αυτί μας για κανένα λόγο. Μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο αυτί και στην υγεία μας.

Νερό στα αυτιά αντιμετώπιση – Τι να κάνω πριν μπω στη πισίνα ή στη θάλασσα για μπάνιο;

Φοράμε σκουφάκι κολύμβησης για να προφυλάξει και τα δύο αυτιά από το νερό.

Βάζουμε ωτοασπίδες για την κολύμβηση στη θάλασσα και τη πισίνα για να μην περνάνε μέσα μικρόβια και νερό.

Αποφεύγουμε να βάζουμε μέσα βαμβάκι και βαζελίνη ή άλλους πρόχειρους τρόπους κατασκευής ωτοασπίδων.

Δεν καθαρίζουμε τα αυτιά από το ”κερί” πριν πάμε για μπάνιο αλλά μετά το κολύμπι.