”Ένα από τα σημαντικότερα εντομοαπωθητικά φυτά για τα κουνούπια είναι η λεβάντα. Έκτος ότι απομακρύνει με το άρωμα της τα ενοχλητικά ιπτάμενα έντομα, τα κουνούπια και τις σκνίπες καταπολεμά και τον σκόρο.”

Ποια είναι η χρήση της;

Είναι ένα αρωματικό φυτό που το χρησιμοποιούν και για διακοσμητικούς λόγους σε κήπους, σε αρώματα για την πλούσια μυρωδιά του, στην ιατρική για θεραπευτικούς λόγους. Συνιστάται για την καταπολέμηση αρκετών εντόμων και κουνουπιών. Μία ακόμη δημοφιλή χρήση της λεβάντας είναι αυτή με την ιδιότητα της σαν αιθέριου ελαίου. Στα μαλλιά, καταπολεμά την πιτυρίδα και την ξηροδερμία. Μπορεί να μπει και σε κοψίματα για την γρηγορότερη επούλωση της πληγής. Καταπολεμά τους ερεθισμούς στο δέρμα και την επιδερμίδα. Οι χρήσεις της λεβάντας είναι πραγματικά πάρα πολλές!

Λεβάντα κουνούπια

Τα πιο δημοφιλή φυτά που καταπολεμούν τα κουνούπια με το άρωμα τους είναι η μέντα, το δεντρολίβανο, η Λουίζα, το μελισσόχορτο, η σιτρονέλλα, κατηφές και βασιλικός. Μέσα σε αυτά τα εντομοαπωθητικά φυτά, είναι και η λεβάντα!

Βάζουμε λεβάντα στην αυλή μας – Για την καλύτερη αντιμετώπιση των κουνουπιών, μπορούμε να τοποθετήσουμε μερικές γλάστρες λεβάντας κοντά στα παράθυρα και τις πόρτες. Με αυτό τον εύκολο τρόπο θα απομακρύνουμε κουνούπια και σκνίπες από το σπίτι μας.

Απλώνουμε πάνω μας το έλαιο της – Μπορούμε να απλώσουμε στο σώμα μας το αιθέριο έλαιο της λεβάντας για να μην μας πλησιάζουν σκνίπες και κουνούπια. Το πλούσιο άρωμα της λειτουργεί σαν φυσικό εντομοαπωθητικό για τα κουνούπια.

Καλλιέργεια λεβάντας

Στην Ελλάδα η καλλιέργειά της κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η λεβάντα είναι κατάλληλη για φτωχά εδάφη, δεν αναπτύσσεται σωστά σε υγρό έδαφος με υγρασία. Είναι ανθεκτική στο ξηρό και ζεστό περιβάλλον. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί και σε ημισκιερό μέρος. Στα θετικά της είναι ότι αντέχει και στη παγωνιά του χειμώνα. Καλό είναι να φυτευτεί σε σημεία που τα βλέπει ήλιος. Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, μόλις μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Το πολύ νερό μπορεί να σαπίσει τα φύλλα της ή να ξεράνει το φυτό.

Τι είναι η λεβάντα;

Είναι ένα θαμνώδη φυτό με γκριζοπράσινα φύλλα και βλαστούς που ανθοφορούν. Αναπτύσσεται μέχρι ένα μέτρο ύψος περίπου, χαμηλός θάμνος.

Είδη λεβάντας – Πολλά είναι τα είδη της, όμως το πιο αρωματικό και δημοφιλή είναι η ποικιλία της στενόφυλλης λεβάντας (Lavandula angustifolia). Από αυτήν τη ποικιλία παράγεται και το καλύτερο αιθέριο έλαιο σε ποιότητα.

Λεβάντα εικόνες – φώτο

φυτό λεβάντα
λεβάντα
Εικόνες – φώτο