”Το γνωστό και ως κουνούπι τίγρης λόγω των λευκών λεπιών που φέρει κατάγεται από την Ανατολική Ασία και προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας μέχρι και τον θάνατο του θύματος.”

Πλέον, είναι εγκατεστημένο και στην Ελλάδα και γίνονται κινήσεις για την αντιμετώπισή του. Μεταφέρει και διαβιβάζει διάφορους ιούς, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες των ηλικιωμένων και των παιδιών με χαμηλό ανοσοποιητικό.

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο για τον άνθρωπο;

Ένα και μόνο τσίμπημα από το κουνούπι τίγρης είναι ικανό να προκαλέσει, εγκεφαλίτιδα, τον ιό Ζίκα, κίτρινο – Δάγκειο πυρετό, μαλάρια. Ασθένειες που είναι άκρως επικίνδυνες για τον άνθρωπο και συχνά θανατηφόρες.

Γι’αυτό το λόγο η παγκόσμια κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση από το κουνούπι τίγρη ή αλλιώς το κουνούπι ”βαμπίρ”. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η πλήρη εξαφάνιση του από τον πλανήτη γη!

Ο ”τίγρης” προτιμάει να τσιμπάει σε εξωτερικούς χώρους, σε περιοχές του σώματος, κυρίως στα πόδια, τους αστραγάλους και τα γόνατα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γυναίκες και για τις ίδιες αλλά και για τα παιδιά ή τα μωρά τους. Ο λόγος είναι γιατί έχουν πιο μαλακό δέρμα από αυτό των ανδρών κάτι που προσελκύει πιο πολύ τα κουνούπια.

Τα κουνούπια προκαλούν περισσότερους θανάτους στο κόσμο από οποιοδήποτε άλλο ζώο, ακόμη και από τον άνθρωπο.

Το ”βαμπίρ” όπως αλλιώς το αποκαλούν προτιμάει να τσιμπάει ανθρώπους και όχι ζώα. Μάλιστα αρέσκεται στο να τσιμπάει πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους πηγαίνοντας από τον ένα στον άλλο μέσα σε μερικά λεπτά. Αυτή είναι και η αιτία της γρήγορης μετάδοσης ασθενειών που προκαλεί. Τα περισσότερα τσιμπήματα στον άνθρωπο τα προκαλούν τα θηλυκά κουνούπια τίγρης.

εικόνα κουνουπιού
φώτο – Εικόνα από θηλυκό κουνούπι τίγρη την στιγμή που τσιμπάει το χέρι ενός ανθρώπου για να αναπαράγει τα αυγά του

Ο λόγος που τσιμπάει το θηλυκό κουνούπι τίγρης και ρουφάει το ανθρώπινο αίμα είναι για να λάβει τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου και πρωτείνης. Έτσι, παράγει τα αυγά ώστε να πολλαπλασιαστεί το είδος του.

Κουνούπι τίγρης Αντιμετώπιση καταπολέμηση στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει στη χώρα μας;

Η ζέστη και η υγρασία που υπάρχει στην Ελλάδα ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του κουνουπιού τίγρη. Ειδικότερα τους μήνες του καλοκαιριού το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση. Το κουνούπι ”βαμπίρ” πολλαπλασιάζεται και έχει εμφανιστεί ήδη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, εδώ και πολλά χρόνια.

Η οποιαδήποτε υποψία για τσίμπημα από κουνούπι τίγρη θα πρέπει να οδηγήσει άμεσα στο γιατρό. Καλό θα ήταν να ληφθούν και κάποια προληπτικά μέτρα για την αποθάρρυνση και απομάκρυνσή του.

Αντιμετώπιση – Καταπολέμηση

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποφυγής επαφής με τα κουνούπια τίγρης είναι η απαλοιφή περιοχών στάσιμου νερού γύρω από το σπίτι όπως πισίνες, γλάστρες, σιντριβάνια, παρτέρια, γενικά βρώμικα λιμνάζοντα νερά στο έδαφος. Τα κουνούπια λατρεύουν το στάσιμο βρώμικο νερό κάθε προέλευσης.

Καλό θα ήταν να εξοπλιστούν όλα τα παράθυρα και οι πόρτες με σίτες και οι αποχετεύσεις να μην είναι φραγμένες. Οι σίτες θα πρέπει να παραμένουν κλειστές σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Έτσι θα κρατήσουμε μακριά το επικίνδυνο είδος κουνουπιού μέσα από το σπίτι μας.

Όσοι περνάνε χρόνο εκτός σπιτιού θα πρέπει να σκέφτονται τη χρήση μακριών παντελονιών και μανικιών. Σημαντικό είναι να αποφεύγονται τα μαύρα ρούχα ή τα σκουρόχρωμα. Τα ρούχα με σκούρο χρώμα προσελκύουν τα κουνούπια.

Να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά ενδεδειγμένα για το συγκεκριμένο κουνούπι. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά σπρέι εντομοαπωθητικά που καταπολεμούν το κουνούπι τίγρη. Μάλιστα το αναγράφουν σε εμφανές σημείο πάνω στην ετικέτα τους.

Κουνούπι τίγρης Βίντεο – Το πιο θανατηφόρο ζώο του πλανήτη

Πως είναι το κουνούπι τίγρης Εικόνες – Φωτογραφίες

Εικόνα από κουνούπι τίγρη
κουνούπι τίγρης φώτο
Φώτο – από το κουνούπι ”βαμπίρ” τρέφεται σχεδόν μόνο με ανθρώπινο αίμα και σπανιότερα από ζώων και πτηνών
Εικόνα σε πολύ κοντινή απόσταση – ζουμ

Αν σας άρεσε το άρθρο ”κουνούπι τίγρης αντιμετώπιση στην Ελλάδα” δείτε και άλλα άρθρα σχετικά με το τσίμπημα σκορπιού, μέλισσας, μέδουσας, φιδιού, κοριού.