Όλοι έχουμε υποστεί ένα δυσάρεστο κάψιμο από λάδι στο χέρι, το πρόσωπο, το λαιμό, το πόδι, μέχρι και το μάτι! Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το έγκαυμα και πως θα το θεραπεύσουμε;

Κάψιμο με λάδι θεραπεία

Το κάψιμο από λάδι προκαλεί έγκαυμα χειρότερο από αυτό του καυτού νερού. Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται από το πόσο βαθύ και σοβαρό είναι το έγκαυμα και σε ποιο βαθμό.

Πρώτες βοήθειες που μπορούμε να δώσουμε – Αντιμετώπιση για τα εγκαύματα

Ρίχνουμε άφθονο κρύο νερό στο σημείο που έπεσε το καυτό λάδι. Το δροσερό νερό ανακουφίζει από τον πόνο. Αφήνουμε το χέρι π.χ. για αρκετά λεπτά κάτω από το νερό μέχρι να ανακουφιστούμε. Το σημαντικότερο είναι να μην χαθεί χρόνος και να τρέξουμε αμέσως στην κοντινότερη βρύση. Όσο πιο γρήγορα δροσίσουμε την περιοχή του εγκαύματος τόσο πιο γρήγορη ίαση θα έχουμε και λιγότερο πόνο για το θύμα.

Συμβουλή: Αποφεύγουμε το παγωμένο νερό! Η χρήση πολύ κρύου νερού ή πάγου πάνω στο έγκαυμα από λάδι μπορεί να προκαλέσει επιπλέον βλάβες.

Κάνουμε μία κομπρέσα και τυλίγουμε το μέλος του σώματος που έπεσε το καυτό λάδι, π.χ. το πόδι . Ρίχνουμε κρύο νερό σε μία πετσέτα και την τυλίγουμε πάνω στο σημείο του εγκαύματος. Την αφήνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να αλλάξει την θερμότητα του δέρματος προς το κρύο. Ένα έγκαυμα διατηρεί την θερμότητα του για ώρες. Η σωστή αντιμετώπιση σε μικρής έκτασης εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού πρέπει να επικεντρωθεί στην αλλαγή της θερμότητας του εγκαύματος από ζεστό σε κρύο.

Αφαιρούμε το ρούχο που φοράμε από το σημείο του εγκαύματος. Το κάψιμο από λάδι προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος. Για να αποφύγουμε την μεγαλύτερη θερμική ενέργεια που προκαλεί ένα ρούχο στο δέρμα μας, το αφαιρούμε. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε και να κολλήσει το ύφασμα από τα ρούχα μας πάνω στο δέρμα, εξαιτίας των φουσκάλων και του υγρού που βγαίνει από αυτές μετά το έγκαυμα.

Φαρμακευτική Θεραπεία

Καταπραϋντική λοσιόν – Την χρησιμοποιούμε ώστε να ανακουφίσει από τον πόνο

Αντιβιοτική αλοιφή – Την απλώνουμε αν σπάσουν οι φουσκάλες μετά το κάψιμο. Δεν πειράζουμε τις φουσκάλες αν δεν σπάσουν από μόνες τους.

Ενυδατική κρέμα – για να κρατήσει την περιοχή δροσερή και να αντιμετωπίσει την ξηρότητα και θερμότητα του δέρματος μετά το κάψιμο από λάδι.

Αλόη Βέρα – Αφού έχουμε ρίξει δροσερό τρεχούμενο νερό στο έγκαυμα, βάζουμε μία λεπτή στρώση αλόη βέρα πάνω στο κάψιμο. Το θαυματουργό τζελ του φυτού της αλόης είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων πρώτου και δεύτερου βαθμού. Επιταχύνει την επούλωση του εγκαύματος και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες προστατεύοντας από ενδεχόμενες μολύνσεις.

Κάψιμο λάδι – Εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού

Οι πρώτες βοήθειες που αναφέραμε παραπάνω αφορούν τα εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού από καυτό λάδι ή νερό, σε μικρής έκτασης περιπτώσεις. Για τα εγκαύματα τρίτου βαθμού είναι απαραίτητη η άμεση μετάβαση του θύματος στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ακόμη όμως και για τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού θα ήταν καλύτερο αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτικά θεραπεία με την συμβουλή ενός γιατρού.

Ποιες είναι οι βαθμίδες των εγκαυμάτων και η σοβαρότητα τους;

Εγκαύματα πρώτου βαθμού – Επηρεάζουν μόνο την επιδερμίδα, είναι επιφανειακά. Περνάνε σε λίγες ημέρες, δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανησυχίας.

Εγκαύματα δευτέρου βαθμού – Επηρεάζουν την επιδερμίδα και το χόριο. Προκαλούν έντονο πόνο και φυσαλίδες με ορώδες υγρό. Χρειάζεται άμεσα πρώτες βοήθειες και κάνει πάνω από δέκα μέρες να περάσει. Δεν αφήνει σημάδια ή βλάβες στο δέρμα.

Φώτο έγκαυμα δευτέρου βαθμού στο χέρι

Εγκαύματα τρίτου βαθμού – Είναι ανησυχητικά και επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στο νοσοκομείο και σε πολλές περιπτώσεις σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης εγκαυμάτων. Προσβάλει όλο το πάχος του δέρματος και του υποδόριου ιστού που βρίσκεται κάτω από το χόριο. Αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται τα νεύρα του δέρματος. Ένα έγκαυμα τρίτου βαθμού έχει ένα σκούρο γκρι ή μαύρο χρώμα.

έγκαυμα τρίτου βαθμού χέρι
Εικόνα – Σοβαρό έγκαυμα τρίτου βαθμού στο χέρι

Εγκαύματα τετάρτου βαθμού – Είναι και τα πλέον πιο σοβαρά για την υγεία και την ζωή του θύματος ανάλογα και της έκτασης τους. Επεκτείνεται σε όλο το δέρμα, το λίπος, τους μυς, τους τένοντες μέχρι και το οστό. Αν υπερβούν σε κάλυψη το 25% του σώματος είναι πιθανόν να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές για την ζωή του ασθενούς. Η αντιμετώπιση και θεραπεία γίνεται μόνο σε εξειδικευμένο κέντρο υγείας.

Αν σας άρεσε το άρθρο για το κάψιμο από λάδι διαβάστε και άλλα άρθρα για την υγεία.