”Ποια είναι τα είδη μελιού που ψάχνουν οι Έλληνες περισσότερο; Αυτά που τρώνε και αναζητούν πιο πολύ στο ράφι του σούπερ μάρκετ.”

Την σημερινή εποχή κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα είδη μελιού, το καθένα με το δικό του τρόπο παρασκευής και τα δικά του ξεχωριστά, θετικά οφέλη. Εδώ θα παρουσιάσουμε τα κυριότερα και σημαντικότερα από αυτά τα οποία είναι τα: Ανθέων, θυμαρίσιο, ακακίας, ελάτης βανίλια, βελανιδιάς, κουμαριάς, ρείκη, manuka, καστανιάς.

Μέλι manuka

Παράγεται στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία από μέλισσες που γονιμοποιούν το γηγενές θάμνο manuka. Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι μπορεί να γιατρέψει πληγές, λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Το υπεροξείδιο του οξυγόνου είναι αυτό που δίνει στο μέλι την αντιβιοτική του δράση. Μερικά, όμως, είδη, ανάμεσά τους και το manuka, έχουν άλλα συστατικά με αντιβακτηριακές δράσεις. Στο manuka η κύρια αντιβακτηριακή ουσία είναι η μεθυλγλυοξάλη. Όσο πιο μεγάλο το ποσοστό και η συγκέντρωσή της, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιβιοτική δράση.

Μέλι ελάτης βανίλια

Το συγκεκριμένο είναι ένα προϊόν με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Η προέλευσή του είναι, κατά κύριο λόγο, από την περιοχή του Χελμού, του Πάρνωνα και του Μαίναλου στην Πελοπόννησο. Το χαρακτηριστικό είναι πως διαθέτει πολύ καλή και έντονη γεύση με το χρώμα του να διαφέρει και να εξαρτάται από την περιοχή που προέρχεται. Όσον αφορά τη διατροφική και θρεπτική του αξία, διαθέτει πολλά ιχνοστοιχεία και σε μεγάλες ποσότητες. Τα κυριότερα από αυτά είναι ο σίδηρος, το φώσφορο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Περιλαμβάνει ίχνη βιταμινών τα οποία αν και σε μικρές ποσότητες είναι σημαντικά για την απορρόφηση των καλών σακχάρων από το σώμα.

Μέλι βελανιδιάς

Παράγεται από μέλισσες σε περιοχές με βουνά όπου κυριαρχούν οι βελανιδιές. Πρόκειται για ένα πολύ αρωματικό και έντονο μέλι με παχιά υφή και σκούρο χρώμα. Η γεύση του δεν είναι πολύ γλυκιά και διαθέτει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όπως και της ελάτης, είναι πλούσιο σε κάλλιο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο και φώσφορο. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη μελιών, το σκουρόχρωμο μέλι βελανιδιάς τοποθετείται στην κορυφή όσον αφορά την αντιοξειδωτική του δράση.

μέλισσα
Φώτο μέλισσας σε πολύ κοντινή απόσταση

Μέλι κουμαριάς

Το συγκεκριμένο είδος περιλαμβάνει την ουσία Arbutin, υπεύθυνη για τον καθαρισμό του αίματος και τη ρύθμιση της χοληστερίνης. Περιέχει επίσης πολυσακχαρίτες και ένζυμα βοηθώντας στη διάσπαση του αμύλου και στην αύξηση της ζωής των κυττάρων. Λόγω της πλούσιας σύνθεσής του από ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, επιλέγεται από πολλούς για τη δυναμωτική και τονωτική του δράση. Ενισχύει τον μεταβολισμό και τον προστατεύει από διάφορες ασθένειες λόγω των αντιβιοτικών ουσιών που περιέχει ενώ δρα και ως διουρητικό και αντισηπτικό. Το ποσοστό θερμίδων που περιέχει είναι μικρότερο από τα υπόλοιπα μέλια, κυρίως λόγω των μικρών ποσοστών γλυκόζης και φρουκτόζης. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η χρήση του κατά την περίοδο δίαιτας αλλά και για διαβητικούς.

κηρήθρα μελισσών
Εικόνα – κηρήθρα μέλισσών

Μέλι καστανιάς

Αυτό το είδος είναι πολύ ιδιαίτερο και πολύ τονωτικό για τον οργανισμό. Η κρυστάλλωσή του γίνεται με αργούς ρυθμούς, περίπου σε ένα με δύο χρόνια. Δρα ευεργετικά στο σώμα και κυρίως σε περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών και όταν δυσλειτουργεί ο προστάτης. Κατασκευάζεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις του φυτού της καστανιάς που παρέχει γύρη άριστης ποιότητας. Το χρώμα του είναι σκούρο κοκκινωπό με γεύση πικρή και ξεχωριστό άρωμα. Γνωστό ιδιαίτερα είναι το μέλι καστανιάς που παράγεται στο Άγιο Όρος, ένα από τα πιο αγνά είδη μελιού στην Ελλάδα.

Εικόνα κηρήθρας με μέλισσες

Μέλι ανθέων

Προέρχεται από ένα μείγμα ελληνικών φυτών που τρυγάνε οι μέλισσες και οι οποίες το αναμειγνύουν μέσα σε κηρήθρες δίνοντας του την ξεχωριστή του γεύση. Το ανθόμελο θεωρείται ως το πιο γλυκό και αρωματικό μέλι και είναι ιδανικό για τη χρήση του σε ροφήματα, σε γλυκά και σε καλλυντικά. Η κρυστάλλωσή του γίνεται γρήγορα, περίπου σε περίοδο τριών με έξι μηνών από την ημερομηνία παραγωγής του. Ποικίλλει σε πολλές περιοχές της χώρας μας και έχει σημαντική θρεπτική αξία. Δρα ευεργετικά κυρίως σε περιπτώσεις καρδιοπαθειών, αναιμίας, κόπωσης καθώς και προστατεύει τον οργανισμό από αλλεργίες.

Μέλι ρείκι

Είναι ένα από τα είδη μελιού που διαθέτει εξαιρετικές θετικές ιδιότητες που κάνουν καλό στην υγεία και στο σώμα. Το συγκεκριμένο είδος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά οδηγώντας στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών που δημιουργεί ο μεταβολισμός. Αυτή η καταστροφή σταματάει τη διαδικασία της γήρανσης και βελτιώνει την υγεία. Τέλος, αυτό το μέλι δρα ως ασπίδα κατά του προστάτη και του κολικού στα νεφρά λόγω των αντισηπτικών και αντιφλεγμονώδων ιδιοτήτων του καθώς και βοηθάει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.

εικόνα μέλισσες
Εικόνα με μέλισσες

Μέλι θυμαρίσιο

Αυτή η ποικιλία διαθέτει έντονο άρωμα, πολύ ευχάριστη γεύση και ανοιχτόχρωμη όψη. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μέλια της αγοράς και λόγω του αρώματος και της γεύσης του αλλά και λόγω των τονωτικών και αντισηπτικών ιδιοτήτων του. Ενεργοποιεί τον οργανισμό και τονώνει τις φυσικές του δυνάμεις. Το χρώμα του είναι ανοιχτό και η κρυστάλλωσή του γίνεται σε περίοδο 6 έως και 18 μηνών. Είναι γνωστό παγκοσμίως και συνήθως παράγεται σε περιοχές όπου αφθονεί το θυμάρι όπως τα ελληνικά νησιά και η Κρήτη. Το θυμάρι είναι ένα από τα πιο γνωστά μελισσοκομικά φυτά στην Ελλάδα.

Μέλι ακακίας

Το συγκεκριμένο φυτό είναι πολύ σημαντικό στον τομέα της μελισσοκομίας και τα λευκά του άνθη διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό λεπτό, δροσερό και φρουτώδες άρωμα που περνάει και στο μέλι που παράγουν οι μέλισσες που τα τρυγούν. Έχει χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα και ανήκει και αυτό στην κατηγορία του ανθόμελου. Είναι σχεδόν διάφανο και η κατανάλωσή του συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος. Αναπνευστικές και εντερικές ασθένειες αντιμετωπίζονται επίσης με αυτό το είδος μελιού.

Κηρήθρα μελιού
Φώτο – Κηρήθρα μελιού