Ο Βασιλικός για τα κουνούπια και τις μύγες είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς τους που βρίσκονται στη φύση. Ένα από τα μαγειρικά βότανα που τα περισσότερα σπίτια έχουν στην αυλή ή στο μπαλκόνι τους σε γλάστρα ή στο έδαφος.

Ο βασιλικός είναι αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία εντομοαπωθητικά φυτά στην Ελλάδα. Τα καλύτερα αποτελέσματα ενάντια στα κουνούπια, τους μικρούς αυτούς ανεπιθύμητους ενοχλητικούς επισκέπτες, έχουν δύο είδη, ο ταυλανδέζικος και ο λεμονοβασιλικός. Λίγες γλάστρες από αυτό το εξαιρετικό βότανο είναι αρκετές να απομακρύνουν, σκνίπες, κουνούπια, μύγες.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να τοποθετήσετε γλάστρες βασιλικού πολύ κοντά στα παράθυρα και τις πόρτες. Έτσι θα αποκλείσετε τις βασικές εισόδους των κουνουπιών στο σπίτι σας.

Από κει και πέρα, μία περιμετρική τοποθέτηση του γύρω από το σπίτι μας θα μας παρέχει μία σπουδαία ομπρέλα προστασίας για τα κουνούπια και τις μύγες! Σε όσο μεγαλύτερη ακτίνα τα βάλουμε γύρω στην αυλή μας, τόσο μεγαλύτερη δράση θα πετύχουμε.

Επίσης γίνεται πολύ καλό έλαιο. Μπορείτε να τον αλείψετε πάνω σας, στα χέρια, στα πόδια και σε άλλα μέρη του σώματος. Με αυτό τον τρόπο απωθούμε τα κουνούπια και τις σκνίπες. Αν αναμείξουμε δέκα σταγόνες έλαιο από βασιλικό με 70 γραμμάρια ελαιόλαδου, θα έχουμε ένα φυσικό φάρμακο ενάντια στα κουνούπια. Επίσης με μία πιο απλή μέθοδο, μπορείς να μαζέψεις μερικά φύλλα του και να τα τρίψεις πάνω σου μέχρι να πάρεις το πλούσιο άρωμα του το οποίο απωθεί τα κουνούπια να σε πλησιάσουν.

Τι χρειάζεται σαν φυτό για να μεγαλώσει;

Ο βασιλικός χρειάζεται αρκετό πότισμα και ήλιο για να μεγαλώσει. Φρόντισε να τον βάλεις σε κάποιο καλό σημείο της αυλής του σπιτιού σου ώστε να φωτίζεται αρκετά. Τα μπουμπούκια του πρέπει να αφαιρούνται για να μην ανθίσει. Αν ανθίσει το φυτό θα αποδυναμωθεί αρκετά και αυτό δεν το θέλουμε. Ωστόσο δεν χρειάζεται υπερβολικό ήλιο γιατί παθαίνει εγκαύματα.

Βασιλικός κουνούπια και μύγες – Το φυτό που τα απομακρύνει – Εικόνα Φώτο

Θα βρούμε πάνω από 100 ποικιλίες βασιλικού για τον κήπο μας, για χρήσεις που δεν φανταζόμαστε καν ότι υπάρχουν. Εκτός ότι ο βασιλικός για τα κουνούπια ένα κορυφαίο εντομοαπωθητικό φυτό χρησιμεύει στη μαγειρική και έχει φαρμακευτικές ιδιότητες σαν βότανο.