Συναντιέται σε δάση με πεύκη, ο αρκουδόβατος είναι αναρριχητικό φυτό. Από το μήνα του Αυγούστου έως τον Σεπτέμβριο παρέχει πολύ νέκταρ και γύρη.

Αυτή είναι και η καλύτερη περίοδος για τους μελισσοκόμους για να παράγουν το μέλι από αυτό το μελισσοκομικό φυτό. Αν, επίσης, πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης, τότε η άνθησή του είναι πολύ ευνοϊκή.

Ένας λόγος που είναι σημαντικός στη μελισσοκομία είναι γιατί όσα σμήνη βρίσκονται πάνω στα πεύκα ανανεώνουν τους πληθυσμούς τους. Η αιτία είναι η γύρη που περιέχει. Λόγω του αρκουδόβατου, τα μελίσσια επωφελούνται από τη μελιτοφορία των πεύκων. Έτσι, ο πληθυσμός τους ανανεώνεται και ξεχειμωνιάζει με ασφάλεια.

Περιγραφή – χαρακτηριστικά

Ο αρκουδόβατος έχει έντονο άρωμα, είναι πολύ επεκτατικό φυτό, αναρριχητικό με λευκά άνθη κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Είναι τόσο επιθετικό κατά την ανάπτυξη του που μπορεί να σκοτώσει δέντρο αν τυλιχτεί γύρω του. Έχει αγκάθια και φύλα σε σχήμα καρδιάς. Αναρριχάται με έλικες που βρίσκονται κάτω από τους μίσχους. Έχει έντονα κόκκινους καρπούς, καρποφορεί την ίδια περίοδο με την ανθοφορία. Από τις ρίζες του φτιάχνονται δημοφιλή ροφήματα με καταπραϋντικές ιδιότητες.

Ανθίζει μέχρι και τα 1200 μέτρα υψόμετρο. Η γύρη του είναι σημαντική γιατί προετοιμάζει τις παραφυάδες για το χειμώνα. Γενικότερα η γύρη στα πευκοδάση είναι πολύτιμη και δυσεύρετη, αυτό το κενό έρχεται να αναπληρώσει ο αρκουδόβατος. Είναι από τα ελάχιστα φυτά που ανθοφορούν το φθινόπωρο. Ανήκει στην οικογένεια: Smilacaceae του γένους: Smilax (με 300 περίπου είδη).

Θεραπευτικές ιδιότητες

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες κατά της σύφιλης και ως αντίδοτο για δηλητήρια. Σήμερα τον χρησιμοποιούν κυρίως στην ομοιοπαθητική για αρκετές δερματικές παθήσεις. Οι καρποί του γίνονται αλοιφή για την θεραπεία της ψώρας. Η ρίζα έχει απολυμαντικές, καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες.

ΑρκουδόβατοςΆλλες ονομασίες του φυτού στην Ελλάδα – Σε διάφορες περιοχές ονομάζεται και, Ακρέβατος, Αρκόβατος, Ξυλόβατος, Σαρσαπαρίλλη, Σμιλάγγι.

Εικόνες – φωτογραφίες από τον αρκουδόβατο

περίοδος ανθοφορίας
Φώτο – κατά την περίοδο της ανθοφορίας του φυτού
αρκουδόβατος
Φώτο – Ο αρκουδόβατος με τους χαρακτηριστικούς κατακόκκινους καρπούς
αρκουδόβατος φωτογραφίες
Εικόνα – κοντινή από το φυτό
αρκουδόβατος